keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Yrittäjyys ja Mr Alpha

Yrittäminen on siinä mielessä mielenkiintoista, että siihen kovasti kannustetaan eri tahoilta. Välillä tuntuu, että sitä on ollut ihan ajattelematon, kun on toiselle töitä tähän asti tehnyt ja kaikki muut ovat sen tietäneet, mutta sinä et. Nyt vihdoin olet nähnyt valon ja totuuden! Sitten kun on kävellyt yrittäjyyteen liittyvän sillan yli huomaa olevansa toisella puolella suht yksin ja kaikki kannustajat jäivät toiselle puolelle nauttimaan enemmän tai vähemmän turvallisista kuukausituloista.

Tässä alkuvaiheessa sinua aloittelevana yrittäjänä muistaa varmasti kolme tahoa: verottaja, eläkevakuutusyhtiö ja puhelinmyyjät. Kaksi ensinmainittua eivät edes lupaa sinulle töitä, vaan ainoastaan kohteliaasti muistuttavat lakisääteisistä velvoitteista ja niiden laiminlyöntiin liittyvistä sanktioista. Ei muuta kuin pankkilainalla maksamaan postilaatikosta tipahtelevia maksulappuja.

Ja sitten on nämä puhelinmyyjät, jotka lupaavat tehostaa markkinointiasi tarkistamalla heidän rekistereissään olevat yrityksen tiedot ja kertovat tietojen päivityksen maksavan jonkun tietyn summan. Alkuvaiheessa sitä innolla vastaa puhelimeen, koska ainahan siellä voi olla joku asiakaskin. Vähitellen innostus pakostakin laantuu, kun viidennen kerran saman päivän aikana saa selittää, ettei ole kiinnostunut tästä toiminnasta ja voisiko puhelun lopettaa, jotta tilaa ja aikaa jäisi sille todellisellekin asialle eli itse yrittäjyydelle ja työnteolle.

Tosiasiana todettakoon, että tietojen päivittäjien soitot kyllä vähenevät alkuinnostuksen jälkeen. Mutta kyllä niitä tasaisesti tulee koko ajan. Ja onhan se tietysti niinkin, että työtänsähän puhelinmyyjätkin tekevät. Oli korvauksena sitten pohjapalkka ja bonukset tai jokin muu versio, joku yrittäjähän nekin kustannukset heille maksaa.

Jossain määrin minua kiehtoo nämä luovemmat keinot rahan keräämiseen. Ne joista on tarjoajan mukaan odotettavissa business to business ajatellun mukaisesti win/win-tilanne molemmille osapuolille.

Esimerkiksi tarjous tietyllä rahasummalla saada "omistusosuus" tietystä Vaasan Sportin jääkiekkoilijasta. Kyse olisi ollut niin sanotusta kummipelaajasta. Mielenkiintoinen idea, mutta en ole koskaan ollut jääkiekkomatsissa livenä, joten valitettavasti en nähnyt tätä toimintaa juuri nyt tarpeeksi inspiroivana vaihtoehtona. Samaan sarjaan meni myös muutama vuosi sitten esitetty kysymys siitä, haluaisinko saada näkyvyyttä hiihtoliiton kautta. Minä joka en ole maastohiihtosuksia jalkaani pistänyt sitten kouluaikojen, en oikein syttynyt tästäkään ajatuksesta.

Todettakoon nyt kaikille, että kannatan kaikkea urheilua eikä osallistumattomuuteni edellä mainittuihin tarjouksiin, ole kannanotto lajeja vastaan, vaan ainoastaan esimerkki siitä mitä mahdollisuuksia yrittäjille tarjotaan.

Lähellä oli myös, etten olisi syytänyt tukirahoja pelastushelikopteri Petelle, kun puhelimessa minulle niin vakuuttavasti kerrottiin, kuinka tärkeästä toiminnasta asiassa on kyse. Tarjous tehtiin joulukuussa ja kaikki Vaasassa asuvat tietävät miten siinä jupakassa kävi. Jo tammikuussa asiasta puhuttiin lehdistössä kaikkea muuta kuin ylistävästi. Minun rahani pelasti tällä kertaa se, että minulla ei yksinkertaisesti tuolloinkaan ollut ylimääräisiä pennosia budjetoituna tällaiseen toimintaan.

Suurin osa näistä markkinoijista ovat varmasti rehellisellä ja hyvällä asiassa, mutta poikkeuksiakin löytyy. Välillä tulee sellainen ole, että muiden silmissä yrittäjyys on sellaista ruusuilla tanssimista, että siitä ilosta varmaan riittää pennosia myös kaiken maailman ideatykeille, myös niille epärehellisille. Ajatusketjun jatko nimittäin tuntuu olevan se, ettei yrittäjällä ole aikaa tarkastaa kaikkia hänelle lähetettäviä laskuja saati sitten lukea liitteenä lähetettyjä sopimuksia.

Mutta kyllä näiden asioiden kanssa pärjää. Pitää vaan muistaa, että mitään mitä ei ole tilannut, ei pidä maksaa ja jos jotain tarjotaan puhelimitse, tulee aina pyytää asiassa kirjallinen tarjous. Se kun ei sähköposti aikana ole nykypäivänä kovinkaan hankalaa. Tälläkin viikolla olen jo saanut Algeriasta Mr. Alphalta mielenkiintoisen tarjouksen, sanoin Mrs Ritalta Azerbaitzanista ja Mr Jangilta Koreasta. Lisäksi vastaustaan odottaa edelleen Sister Martha Nigeriasta. Kaikki nämä ihan pyytämättä tekevät yrittäjälle "once in a lifetime" -tarjouksen ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti