tiistai 25. lokakuuta 2011

Seksuaalista häirintää vai ei?

Mikä on seksuaalista häirintää ja mikä ei? Suomen Lakimiesliitto on tehnyt asiassa ehkä yllättävän mainosvideon, joka löytyy osoitteesta http://www.youtube.com/watch?v=V6vAloJQXZg

Provosoivasti juristeille asetetaan heille suunnatulla nettisivulla, suomenlaki.com, kysymys siitä, uskaltaisitko katsoa oheisen videon työpaikallasi. Nähdäkseni tämä kysymys kertoo enemmän sen asettajasta kun vastaajasta. Juristithan mielletään konservatiiviksi pukuihmisiksi, joiden pääasiallinen tehtävä monen mielestä on olla näkyvyydeltään mahdollisimman harmaa, mutta asiantuntemukseltaan odotetun korkean hintansa väärtti. Kyllähän tässä näkemyksessä perääkin on. Totta on ainakin se, että lakimiehet pyrkivät osaamaan asiansa. Aivan kuten kaikkien muidenkin alojen ammattilaiset. Tämähän on vain ja ainoastaan hyvä asia.

Mutta se, että kaikki juristit olisivat pukujensa suojiin piiloutuneita harmaavarpusia, ei todellakaan pidä paikkansa. Jos joku on väritön ja tylsä, ei kaikkien tarvitse sitä olla. Jos ei uskalla katsoa mainosvideoa, jossa esiin nostetaan seksuaalinen häirintä, miten voi ylipäätänsä toimia tässä ammatissa? Ei kai juristien elämä nyt niin rajoitettua ja säänneltyä ole, että kyseisen videon katseleminen vaatii suurtakin rohkeutta ja jos siitä selviää, voi ehkä huomenna laittaa töihin punaisen kravaatin sinisen sijasta.

On tietenkin hyvä, että Lakimiesliitto profiloituu myös sosiaalisessa mediassa. Tämä tapahtuu jälkijunassa, mutta mitään ei liene vielä menetetty. Ja totta kai on hyvä aloittaa räväkästi. Kuinka paljon kiinnostusta herättäisi nettiin ladattu video esimerkiksi osakeyhtiön perustamisesta tai kiinteistökaupan tekemisestä? Veikkaisin, että minä en ainakaan niistä blogia kirjoittaisi.

Juridisesti on tietenkin mahdotonta sitovasti etukäteen määritellä mikä on seksuaalista häirintää ja mikä ei. Kaikkihan sen tietävät, että mikä toisesta on viatonta flirttiä voi toisesta tuntua vastenmieliseltä. Pääsääntö lienee, että silloin on jokin näkymätön raja ylitetty, jos vastapuoli ei tunne oloaan mukavaksi. Siitäkö edellä lakimiehille esitetyssä kysymyksessäkin on kysymys? Testata juristien rajoja? Tunnetko olosi epämukavaksi katsoessasi videota?

Mutta tosiasia lienee, että itse videolla on tarkoitettu nostettavaksi esiin, ei ainoastaan seksuaalinen häirintä, vaan se, että tästä ammattikunnasta löytyy asiantuntijoita vastamaan moneen eri kysymykseen. Juristeja löytyy hallintopapereiden laatimisesta erilaisten transaktioden toimittamiseen ja kaikkeen siltä väliltä. Ja jos joku juristi tuntee olonsa videota katsellessaan epämukavaksi, löytyy hänellekin erikoisosaamisalue, jolla tällaisia kysymyksiä ei tarvitse pohtia.

Aihe mainosvideolle on varmasti valittu sen vuoksi, että se nostattaa intohimoja ja saa varmasti aikaan vastakkainasettelua eri ihmisten kesken. Sitähän tämä työkin pitkälti onkin. Eri näkemysten esiin tuomista ja väitetyn totuuden etsimistä. Jos asiat olisivat selkeästi oikein tai väärin, ei juristia monessa tapauksessa tarvittaisi. Silloinhan ratkaisu olisi aina yksinkertaisesti yhteisesti hyväksytty totuus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti