maanantai 14. marraskuuta 2011

Laillinen u-käännös

Tulipahan taas autoiltua viikon aikana ympäri eteläisintä Suomea ja pitkästä aikaa myös Helsingin seudulla. Tytöillä oli telinevoimistelukisat sekä Helsigissä että Kauniaisissa. Auton kanssa liikkuminen pitäisi nykyään olla niin paljon helpompaa kun ennen, jolloin tarvittiin kartanlukija ja hyvät hermot kanssakulkijoilta, kun sähellettiin menemään vierailla paikkakunnilla. Nyt navigaattori hoitaa hommat tai ainakin sen pitäisi.

Lähtökohtaisesti esimerkiksi Helsingissä autoilu on periaatteessa ihan helppoa. Liikennettä ei ole mitenkään järjettömästi ja kuskit ovat suht kohteliaita ja antavat tilaa, jos on eksynyt väärälle kaistalle. Tämä tuntuu pätevän suht monessa suuressa kaupungissa esimerkiksi Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Italiassa meno oli ehkä "vähän" villimpää, mutta loppujen lopuksi suhtautuminen liikenteeseen oli sielläkin suht rentoa, muutamia tuittupäitä lukuunottamatta.

Tosin kuin esimerkiksi Vaasassa. Täällä ajatus monella autoilijalla tuntuu olevan se, ettei missään tilanteessa jousteta omista oikeuksistaan. Jos joku liikkuu vähempiarvoisella kulkuvälineella kuin mikä on itsellä alla tai jos jopa uskaltautuu jalankulkijaksi, ensisijainen päämäärä on, ettei kenekään anneta mennä edelle eikä ketään päästetä ylittämään tietä edes suojatien kohdalla. Kyse on aidosta Survival Gamesta...

Mutta mikä tuntui huvittavan matkaseuralaisiani tänä viikonloppuna oli se, että minä juttelen navigaattorille. Keskustelun taso on suht ykspuolinen ja tietynlainen hauskuus asiassa kieltämättä on. Esimerkiksi kehoitus "aja liikenneympyrään ja ota toinen oikealle". Niin, miten sinne liikenneympyrään voi olla ajamatta ja c´mon kuinka monesta ympyrästä pääsee poistumaan vasemalle?

Portugalissa ollessamme keskustelimme mieheni kanssa suht kiivaasti siitä, pitääkö navigaattoriin vain luottaa vai voisiko kenties perinteistä karttasuunnistusta myös käyttää. Minä kannatan periteistä metodia ja mieheni uutta teknologiaa. Annoin periksi ja päätin olla sanomatta mitään, kun vekottimeen ohjelmoitiin lasten huvipuiston osoite.

Teknologian ihme neuvoi meidät pitkin kärrypolkua rinnettä ylös keskelle ei-mitään ja ilmoitti "saavut määränpäähäsi oikealle". Ok. Siinä oli kirjaimellisesti muutama vuohi ja ränsistynyt asuinrakennus. Ehkä etelä-eurooppalaisilla on erilainen käsitys lasten haukanpidosta, mutta meitä se ei jostain syystä miellyttänyt. Erityisen mukavaa oli kuunnella omituista muminaa kuskin paikalta, kun rinnettä piti tulla jonkin matkaa peruuttamalla alas... Itse huvipuisto oli kaksikymmentä kilometriä merelle päin.

Toinen mielenkiintoisuus oli, kun väärinajoissa vekotin ilmoitti, "tee laillinen u-käännös". Tätä tapahtui suht useasti kun ajatuksenamme oli tutustua ns. aitoon Portugaliin ja emme ajaneet pääteitä pitkin. Kääntyminen Iberian niemimaan ihmeessä oli kuitenkin eksyessämme hieman haastavaa, kun edessä ja ympärillä oli vähän väliä lampaita. Tämän jälkeen takapenkiltä alkoi kuulumaan kommentteja "tee laillinen u-käännös JA varo lampaita!" Muutaman ei-laillisen u-käännöksen jälkeen, päädyimme takaisin ajelemaan moottoriteitä.

Nyt viikonloppuna hilpeyttä neideissä tuntui herättävän se, kun en ollut kapistuksen kanssa samaa mieltä. Ja tätä sattui suht useasti, koska olen kuitenkin Helsingissäkin useamman vuoden ajanut, joten omasta mielestä ei minua nyt ihan mitä tahansa reittiä voi neuvoa :-) Kommentti "laskee uudelleen" sain enemmän kuin kerran vastauksen, "laita vauhtia siihen hommaan, jotta susta on jotain hyötyä. Kumpaa kaistaa Länsiväylälle?"

Joka tapauksessa oikeat kohteet löydettiin. Helsingissä kisat olivat Gloria-hallissa. Ja minähän omasta mielestä tiesin missä se on. Olenhan asunut ja työskennellyt samalla alueella. Jostain syystä eksyimme neiti ysiveen kanssa entiseen Gloria elokuvateatteriin. Siellä oli käynnissä jonkilainen raskaan musiikiin tapahtuma ja koko sali oli täynnä pitkätukkaisia, mustapukuisia partamiehiä. Siis varsinaista äijä-meininkiä. Neiti ysivee käveli reippaasti saliin ja totesi, ettei täällä mitään voimistelutelineitä ole. Ystävällinen herrasmies neuvoi meidät seuraavasta rapusta sisään. Kysymällä selvisi, mutta toisaalta tällä kertaa kyse ei ollut navigaattorin virheestä. Se myönnettököön ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti