sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Hyvä ja normaali vai täydellinen ja virheetön?

Emmekö huomaa vai emmekö välitä? Ero voi olla hiuksenhieno, mutta se on olemassa. En usko, että perhesurmien perheet, olivat aivan "normaaleja hyviä perheitä". Kyse on siitä mitä me suostumme näkemään. Kuka voisi määrittää normaalin perheen?

Tuleeko silloin täyttää aikakauslehtien kriteerit ihanne arjesta? Tiedättekö sellainen lapsiperheen ihannekoti, joka on parhaissa tapauksissa sisustettu valkoisella. Lelut ovat aina paikoillaan tai ainakin asetettuna kauniisiin laatikoihin roosan- tai sinisensävyisessä huoneessa. Lapsilla on puhtaat ja vastasilitetyt vaatteet, kultainen noutaja lepäilee sävyisästi tyylikkään harmaalla klinkkerilattialla. Lapset harrastavat joka ilta, vanhemmat käyvät töissä ja viettävät keskenään laatuaikaa ipanoiden nukahdettua. Ruoka valmistetaan itse alusta asti luomuna ja vanhemmat harjoittelevat maratonia varten.

Moni on sitä mieltä, että naapurilla on jotain sellaista mitä minulla ei ole. Katsotaan, muttei nähdä. Keskitytään siihen miltä elämä näyttää ulospäin, eikä ehditä huomata, mitä tapahtuu perheen sisällä.

Ei kai kukaan oikeasti väitä, ettei niillä pieneillä asioilla, joita on nostettu keskusteluissa esille, oikeasti olisi merkitystä hyvinvoinnin kannalta. Se, että antaa aikaansa aidosti lapsilleen, vanhemmilleen, ystävilleen ja muille kohtaamilleen ihmisille, on merkitystä - jopa se ratkaiseva merkitys.

Ei yhteiskunta pysty yksin pelastamaan yksilöitä. Se pystyy korkeintaan tarjoamaan tukensa ja ohjauksensa hädän hetkellä. Kummalle vastuu lopulta kuuluu? Yhteiskunnalle vai yksilölle? Aito välittäminen on kuin ihmisten välillä rakennettu silta, se kantaa aina kuin tarvitaan.

Jos keskitytään vain ulkoisiin seikkoihin, tavoitellaan, jotain mitä ei aidosti ole olemassa, sorrumme me aikuisetkin samaan ilmiöön kuin nuoret teinit. Pitäisi päästä mallinmittoihin, jotta olisi onnellinen.

Miksi on niin vaikea uskoa, ettei täydellisyyttä ole olemassa? Ei ainakaan objektiivisesti mitattuna. Hyvä ja normaali on jotain muuta kuin täydellinen ja virheetön. Ihminen on ihminen, ei valmiista muotista valmistettu tuote.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti