perjantai 2. marraskuuta 2012

Pyhäinpäivä halloweenin varjossa

"Miksei meillä vietetä halloweenia", kysyi joku lapsistamme vuosia sitten. Kysyin, että mitä hänen mielestä silloin oikein juhlitaan. Eihän lapsi sitä tiedä ja eikä liene tarpeellista selittää tämän juhlan perinteitä, jotka juontavat juurensa uskomukseen tämän maailman ja yliluonnollisen maailman välisten rajojen katoamiseen sekä siihen kuinka uskottiin, että henget saattoivat näihin aikoihin yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen.

Lapsista kyse on tietenkin jännästä pukeutumisesta ja rajojen etsimestä pelottavien asioiden kanssa turvallisessa ympäristössä. Silti minun on jotenkin vaikea hahmottaa, että miksi tämä amerikkalainen juhlatapa, pitää väkisin tuoda tänne Pohjolaan. Kysehän on tietenkin kaupallisuudesta. Rahahan se on, joka pitää kaupat auki esimerkiksi itärajallamme auki pyhäpäivinä. Yhtään venäläisten tuomaa euroa ei saa päästää pois kaupungista. Ei tässäkään asiassa sen kummallisemmasta asiasta ole kyse.

Pyhäinpäivä keskellä syksyn pimeyttä on tarkoitettu vainajien muistelemiseen. Tarkoitus on kunnioittaa heidän muistoa ja toivottavasti sitä kautta hahmottaa oman elämän ainutlaatuisuus. Kun kuoleman on kohdannut läheltä, pystyy helpommin näkemään ihmisyyden ytimen. Se, että vuodessa on olemassa yksi päivä sille, että käännetään katse toiseensuuntaan jatkuvan eteenpäin juoksemisen sijasta, on vähintäänkin se pieni retriitti, jonka jokainen ihminen hetkittäin tarvitsisi.

Kyllä meillä saa viettää halloweenia. Naamiaisasut on tehty ja lapset ovat kavereiden kanssa juhlineet. Tämän riehakkuuden keskellä toivon kuitenkin voivani siirtää lapsilleni myös sen hiljaisuuden ja kunnioituksen tunteen, joka tähän pyhään liittyy. Toivon, ettei ihan jokaista pyhää muutettaisi markkinatalouden ehdoilla toimivaksi suureksi showksi. Jotta arjen arvon ymmärtää, tulee se rytmittää pyhillä. Nähdä, että juhlat ovat muutakin kuin kaupallisuuden määrittelemä ostosrytmejä. Siksi tänäkin vuonna käymme sytyttämässä kynttilät hautausmaalla ja kerron miksi pyhäinpäivää vietetään – halloweenin tarkoitus jäänee edelleen hämäräksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti