torstai 14. helmikuuta 2013

"Mistä tunnet sä ystävän"

Hän on vierelläsi kun tarvitset. Hän tietää, ettei puhetta tarvita. Hän ymmärtää, että ihmisten välinen aito yhteys ei ole sanoitettavissa. Heikomalla hetkelläsi hän ei selitä, ei yritä tehdä käsittämätöntä ymmärrettäväksi. Hän tietää, että et tarvitse patenttiratkaisuja, vaan jonkun joka kulkee vierelläsi etsiessäsi omaa tietäsi.

Hän jaksaa kuunnella, vaikka kerrot saman mieltäsi järkyttäneen tapahtuman yhä uudelleen ja uudelleen. Hän ei tuomitse, vaikka palaat asioihin kerta toisensa jälkeen.

Hän näkee ihmisen sinussa. Hän ei arvota sinua ammattisi, koulutuksesi tai muiden ulkoisten mittareiten perusteella. Hän on kanssasi silloin kuin olet pohjalla ja hän on kanssasi silloin kuin olet huipulla. Hänelle sinä olet enemmän kuin ansioluettelostasi voi lukea.

Hän voi olla lähelläsi päivittäin tai voitte olla erossa pitkänkin aikaa. Silti välillänne on näkymätön silta, jonka ylittäminen vaatii vaan sadasosasekunnin maantieteellisistä tosiasioita riippumatta. Hän ei kyseenalaista ratkaisujasi, vaikka ei olisikaan samaa mieltä, mutta hän on käytettävissä haluessasi punnita ajatuksiasi. Hän tietää, että elät omaa elämääsi, et kenenkään muun. Hän voi kertoa käsityksensä asiasta, mutta hän ei oleta sen olevan ainoa oikea ratkaisu ja hän hyväksyy sinun suunnan etsimisesi.

Hän kuuntelee. Hän ei yritä sanoillaan ja kertomuksillaan ylittää sinun kokemuksiasi näin aliarvioiden sinun tuntemustesi vahvuutta. Hän ymmärtää, että jokainen kokee asiat omista lähtökohdistaan eikä näitä voida arvottaa muiden kokemuksien kanssa. Hän tietää, ettei kahta samanlaista elämää ole olemassa.

Hän voi olla näkyvästi vierelläsi tai piilossa muiden ihmisten takana. Ymmärrät hänen ystävyytensä vasta kun elämäsi perusta hajoaa. Kun et enää täytä niitä kriteereitä mitä normaalilta elämältä vaaditaan. Kun ihmiset yllätäen katoavat viereltäsi, elämäsi rakennuspalikoiden hajotessa. Kun et enää ole sitä, mitä muut sinun odottavan olevan. Kun olet vain ja ainoastaan sinä itse, ilman mitään suojavaatteita, silloin löydät hänet. Hän ei todennäköisesti ole se, jonka oletit seisovan rinnallasi. Ei se, jonka kuvittelit olevan vahvin. Ei se, jonka muut ihmiset kuvittelivat rooliin. Hän on se, joka ymmärtää, että kaikista tärkeintä, on olla läsnä. Ei se miten toimintoja ja elämää sanoittaa, ei se miltä kaikki ulospäin näyttää. Hän tietää, että kaikella on aikansa, eikä sen määritteleminen ole ihmisen kädessä.

Sydämestäni kiitän kaikkia niitä, jotka ovat ystäviäni. Niitä aitoja, jotka todella tuntevat minut. Toivon, että myös minä olen ystävyytenne arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti